Okulumuz Rehberlik Öğretmeni Akın ÖZER, öğrencilerimiz için etkili bir ders çalışma programının nasıl oluşturulacağı hakkında bir bilgilendirme metni hazırladı. Öğrencilerimiz gerekli durumlarda okulumuz rehberlik servisinden konuyla ilgili destek alabilirler.
Faydalı olması ümidiyle...
ETKİLİ DERS ÇALIŞMA PROGRAMI NASIL HAZIRLANIR?
Ø Derslere bakış açınızı değiştirin: Dersleri,üniversiteyi kazanmak için öğrenmeniz gereken bilgi yığını olarak görmeyin. Derslerde günlük hayatımızda da işimize yarayacak birçok şeyi öğrenebileceğimiz gibi, genel kültürünüzü arttırabilir, genel yeteneğinizi de geliştirebilirsiniz.
Ø Çalışma ortamınız çok rahat olmamalı: Çalışma ortamınızın fazla rahat olması dinç kalmanızı engeller. Örneğin sıcaklık seviyesi gerekenden fazla olursa veya sandalyeniz fazla rahat olursa uykunuz gelecektir. Uyku kıyafeti ile ders çalışılmamalı, bu da motivasyonu bozar. Çalışırken asla müzik dinlenmemeli, televizyon seyredilmemelidir.
Ø Aynı veya benzer içerikli derslere ardarda çalışmayın: Örneğin matematik çalıştıktan sonra Geometri çalışmayın veya Edebiyat çalıştıktan sonra Tarih,Coğrafa vs çalışmayın.(Bir sözel-bir sayısal ders şeklinde gidebilirsiniz.).Günde en fazla üç farklı ders çalışabilirsiniz. En çok zorlandığınız ve tercih alanınızda en fazla ağırlığa sahip olan derslere programınızda her gün yer vermeye çalışın. Örneğin: Sayısal türden hazırlanan bir öğrenci için, Matematik, Türkçe , Biyoloji , Kimya ve Fizik dersleri kapsam ve ağırlık taşımaktadır. Bu dersler içinde de Matematik daha ağırlıklı ve kapsamlıdır. Bunun için çalışma programınıza her gün Matematiği yerleştirebilirsiniz. Diğer derslerden fizik ve kimya çalışma şekli olarak birbirine çok yakındır. Bu iki dersi dönüşümlü olarak yerleştirin. Biyoloji fen dersleri içinde çalışma şekliyle diğerlerinden farklılık gösterir. Türkçe de çalışma şekliyle diğerlerinden farklı olduğu için bir gün biyoloji diğer gün Türkçe'yi takviminize yazabilirsiniz.
Ø Ders çalışırken nasıl bir zamanlama en yüksek verimi sağlar? Ders çalışmada en yüksek verimin elde edilebilmesi için, çalışma süresinin 45 dakikalık bölümlere ayrılması gerekir. 45 dakika ders çalışma, 5 dakika tekrar, 10 dakika dinlenme arası vermek doğru olur.
Ø Ara verildiğinde nasıl dinlenilmeli?Bedenen ve zihnen yorulacağınız bir faaliyetten kaçınmalısınız. Kısa bir yürüyüş, hava almanızı sağlayacak bir etkinlik sizi rahatlatacaktır. Bu arada birşeyler yiyip içilebilir, müzik dinlenebilir. Fakat televizyon seyretmek, roman okumak, telefon görüşmeleri yapmak, uyumak derse yeniden motive olmanızı güçleştirecektir.Ayrıca ders çalışma ile uykuya geçiş arasındaki süre kısa olursa öğrendiklerinizin akılda kalma süresi uzayacaktır.
Ø Öğrendiklerinizi başkasına da öğretin: Çalıştığınız bir konuyu, o konuyu henüz çalışmamış olan bir arkadaşınıza anlatabilirsiniz. Bu, öğrenmenizi pekiştirmenizi sağlar.
Ø Zor konulara öncelik verin ve bu konulara daha fazla zaman ayırın: Zorlandığınız konulara zihniniz yorulmamışken çalışmanız sizin avantajınıza olacaktır. Ayrıca zamanınızı derslere eşit olarak bölmek zorunda değilsiniz. İhtiyacınıza göre bir derse ayırdığınız süreyi arttırabilir veya azaltabilirsiniz.
Ø Planınızı haftalık yapın: İhtiyaçlarınız her ders için her hafta aynı kalmayacaktır. Bu yüzden ders çalışma programınızı haftalık yapmanız size esneklik sağlayacaktır.
Ø Kendinizi ödüllendirin: Ders çalışma programınıza sadık kaldığınızda ve bunun faydasını gördüğünüzde kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Örneğin yapmaktan zevk duyduğunuz bir aktiviteye bir saat değil de bir buçuk saat ayırmak gibi.